Paratrăsnetul, acel element aproape invizibil de pe acoperișul casei tale, e protectorul tău din umbră. Chiar dacă pare neînsemnat, el nu trebuie să lipsească de pe nicio clădire, indiferent că e vorba despre o vilă de la oraș sau o pensiune de pe un vârf de munte. Iată de ce micul dispozitiv ce te ferește de trăsnete este atât de important.
Păzitorul de pe acoperișul tău
Paratrăsnetul, la care tu nu te gândești nicio clipă, te apără în tăcere mai des decât ți-ai putea imagina. În fiecare moment, în lume, au loc, în medie, 2.000 de furtuni. În fiecare secundă, se produc sute de fulgere și tunete, cu o putere de milioane de volți. Iar o treime dintre ele ating pământul. Dar, în fiecare clipă, sute de milioane de paratrăsnete de pe glob își fac datoria și le opresc. Protejează, astfel, miliarde de oameni și clădiri de furia naturii.
Cui datorăm paratrăsnetul
La jumătatea secolului al VIII-lea, americanul Benjamin Franklin a auzit că un european ar fi reușit să stocheze electricitate în tuburi speciale. A fost fascinat de idee și a început să facă experimente după experimente. A descoperit că fulgerul este o descărcare electrică din nori. În 1753, i-a venit ideea să atragă fulgerul printr-un stâlp ascuțit de metal și să-l descărcarce în pământ printr-o sârmă. Franklin inventează astfel paratrăsnetul.
Cum funcționează paratrăsnetul
Intuiția lui Franklin de acum trei secole s-a dovedit a fi excepțională. Micul dispozitiv creat de el a suferit îmbunătățiri în timp, dar mecanismul de funcționare a rămas neschimbat. Mai exact, paratrăsnetul interceprează trăsnetul și ghidează curenții electrici în pământ. Împiedică astfel milioanele de volți să pârjolească locuințe sau să ucidă oameni.
Trăsnetul lovește, în general, cel mai înalt punct pe lângă care trece. De aceea se instalează pe acoperiș, pe cât posibil în cel mai înalt punct al clădirii.
Cum alegi paratrăsnetul potrivit pentru casa ta
Paratrăsnetele sunt de trei tipuri:
- clasice(cu tijă simplă și rețele de captare)
- cu dispozitiv de amorsare(PDA)
- mixte (compuse din elemente clasice și PDA)
Cele mai eficiente sunt cele de tip PDA, mai ales pe construcții ce necesită o rază mare de protecție. În plus, se instalează ușor și rapid, fără să afecteze clădirea. Au prețuri atractive și sunt mai aspectoase decât instalațiile clasice cu rețea.
De ce trebuie să ții cont când îl cumperi
În primul rând, asigură-te că paratrăsnetul are raza de protecție adecvată construcției pe care va fi amplasat.
În al doilea rând, informează-te dacă are dimensiunile corespunzătoare pentru a fi montat pe acoperișul tău.
Apoi, trebuie să poți efectua priza sau prizele de pământ necesare. Sau, dacă există deja una, aceasta trebuie să asigure rezistența de dispersie necesară.
În concluzie, paratrăsnetul nu are voie să lipsească de pe acoperișul casei tale. Și alege-l în așa fel încât să protejeze integral clădirea, să poată fi montat corect și să aibă un aspect plăcut.
Surse foto: i.ytimg.com, dailymail.co.uk, orl.baynews9.com
Redactor în cadrul redacției Creative Art Copywriting