Importanța unui sistem de săgeacuri

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Săgeacul este elementul care închide streașina și are rolul de a proteja acoperișul, dar și întreaga casă de vânt sau diverse precipitații. Săgeacul există la orice acoperiș în pantă, indiferent de structura lui sau de materialele folosite. Aspectul acestui element de multe ori tratat superficial  influențează întreaga percepție asupra locuinței. Cu alte cuvinte, cei care sunt pasionați de construcții vor analiza întotdeauna sistemul de săgeacuri în ceea ce privește atenția cu care a fost îngrijit și studiat.

Care este rolul săgeacului?

După cum spuneam, săgeacul este tratat de cele mai multe ori cu superficialitate, rolul acestuia nefiind bine cunoscut de toată lumea. Inițial, săgeacurile erau realizate din lemn și aveau un rol estetic, dar și practic. Orice acoperiș are nevoie de o streașină, dar de cele mai multe ori căpriorii care ies în planul fațadei pot aduce un minus întregului aspect al locuinței. Săgeacul vine tocmai să rezolve această problemă și să dea un aspect plăcut casei. Totodată, săgeacul aduce o protecție suplimentară streașinii, care se poate dovedi a fi destul de sensibilă. Totodată, săgeacul îți protejează acoperișul împotriva pierderilor de căldură, dar și a pătrunderii insectelor și asigură ventilația necesară acoperișului prin crearea unor curenți de aer ascendenți care să elimine excesul de vapori.

Importanta unui sistem de sageacuri_1

Picture 1 of 6

Din ce materiale se poate confecționa săgeacul?

Primul material care a fost folosit în fabricarea săgeacului a fost lemnul, de cele mai multe ori sub forma lamelelor de tip lambriu. Lemnul este folosit mai ales pentru casele cu un aspect rustic pentru dă un farmec aparte prin elementele sale decorative de cele mai multe ori sculptate manual. Însă, lemnul are și destul de multe dezavantaje, cel mai important fiind faptul că trebuie să fie întreținut permanent. În plus, trebuie să te asiguri că lemnul a fost protejat hidrofug, băițuit și lăcuit. Întreținerea periodică înseamnă de cele mai multe ori efort fizic și financiar considerabil.

Cea de-a doua variantă, mai modernă, este PVC-ul, care va asigura acoperișului tău un aspect estetic plăcut și nici nu necesită întrețineri periodice, fiind mai rezistent ca lemnul. Un alt avantaj al săgeacului din PVC este faptul că poate fi găsit într-o gamă largă de forme și culori. Totuși, săgeacurile de PVC sunt recomandate în special caselor care au fost finisate la exterior cu panouri din PVC, pentru a asigura un aspect unitar și uniform. Nu este indicat, din punct de vedere estetic, să optezi pentru săgeacuri din PVC dacă întreaga casă a fost construită din lemn.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *