Cum alegem accesoriile pentru acoperiş

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Accesoriile acoperişului sunt elemente extrem de importante şi au un rol determinant atât în ceea ce privește aspectul final, cât și pentru durabilitatea acestuia. Din acest motiv, pentru a realiza un acoperiş de calitate care funcţionează bine şi asigură o impermeabilitate adecvată  accesoriile nu trebuie neglijate deloc în momentul finalizării acoperişului.

neues dach

Deoarece există o diversitate mare a materialelor folosite pentru învelitori (țiglă ceramică,  țiglă din beton, țigle metalice, panouri din tablă,  plăci din fibrocement,  membrane sau șindrile bituminoase,  plăci rigide ondulate, stuf, șindrilă), producătorii au dezvoltat şi o gamă variată de accesorii pentru a acoperi toate aspectele unei astfel de lucrări şi pentru a forma sisteme complete de acoperişuri. Desigur, unele tipuri de învelitori au nevoie de accesori specifice, dar pe piaţă se pot găsi şi accesori care pot fi utilizate pentru mai multe tipuri de acoperişuri.  Accesoriile de acoperiş pot fi clasificate în următoarele grupe prinicipale: accesorii pentru realizarea ventilaţiei acoperişului, elemente de fixare a învelitoarilor, elemente de siguranţă, accesorii din tablă şi elemente de racordare .

Printre cele mai importante accesorii sunt cele care asigură ventilaţia adecvată a acoperişului. Acestea asigura pătrunderea aerului pe lângă streaşină şi realizează evacuarea aerului încălzit sau umed la coama acoperişului. Aceste accesorii asigură funcţionarea corectă a acoperişului reglând temperatura în funcţie de sezon şi protejează structura de pătrunderea insectelor, păsărilor şi a apei care provine din precipitaţii. Numărul și dimensiunile accesoriilor de ventilare se calculează în funcţie de panta și suprafaţa acoperişului.

Foarte importante sunt şi accesoriile de prindere pentru învelitori (suruburi autofiletante cu garnitură din cauciuc, nituri etanşe sau şuruburi). Acestea asigură stabilitatea învelitorilor şi funcţionarea optimă a acestora indiferent de condiţiile meteorologice. O atenţie specială trebuie acordată şi rezistenţei acestora în timp, deoarece ele nu trebuie să ruginească sau să-şi piardă din proprietăţi.

După montarea învelitorilor, trebuie fixate şi pasarelele de trecere care ne asigură un acces facil pe acoperiş. Aceste sunt necesare dacă este nevoie de o intervenţie pe acoperiş şi asigură integritatea învelitorilor.

Nu trebuie uitate nici opritoarele de zăpadă care împiedică omătul să cadă în cantitate mare de pe acoperiş. Sunt prevenite astfel accidentele, daunele materiale şi personale. Montarea opritoarelor de zăpadă ca şi număr depinde în mare măsură de materialul de învelitoare, de forma acoperişului, de zona geografică şi de înălţimea clădirii.

Un alt capitol important al sistemului de accesorii îl reprezintă şi jgheaburile şi burlanele . Sistemul pluvial are o importanţă majoră pentru durata de viaţă a acoperişului şi a imobilului şi are ca rol principal preluare apei căzute pe acoperiş şi direcţionarea rapidă către sistemul de canalizare. Acesta trebuie proiectat în funcţie de suprafaţa acoperişului şi poate fi realizat din tablă sau PVC.

 La capitolul accesorii diverse putem enumera plasele de protecţie pentru jgheaburi, geamurile pentru acoperiş, străpungerea pentru antenă, trecerile pentru  gurile de aerisire, ţigla transparentă, sistemele de etanşare, siliconul şi benzile care previn pătrunderea impurităţilor, banda pentru coama acoperişului  sau  adezivul de acoperiş).

Nu uitaţi că alegerea accesoriilor de acoperiş se face şi în funcţie de zona geografică în care este construită casă.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *