În sezonul rece ne confruntăm de multe ori cu diferențe de temperatură între mediul interior și cel exterior. Cu alte cuvinte, în interiorul locuinței temperatura este mult mai ridicată decât în exteriorul acesteia, fapt ce determină creșterea presiunii vaporilor de apă. Din acest motiv apare umezeala, pentru că vaporii de apă formați încearcă să pătrundă în interior.
Pentru a împiedica infiltrarea apei, este necesară montarea unei folii care să acționeze ca barieră și să împiedice pătrunderea vaporilor de apă în termoizolație. În lipsa unei bariere pentru vapori te poți confrunta cu probleme extrem de mari precum condens, umiditate și în cele din urmă distrugerea termoizolației.
Foliile barieră de vapori se recomandă mai ales pentru acoperișurile mansardate și trebuie montate întotdeauna pe partea interioară a termoizolației. Mai mult decât atât, trebuie să te asiguri că suprapunerea dintre folia barieră de vapori și zidărie sau lucarnă este perfect etanșă și nu permite pătrunderea vaporilor de apă. Această folie îți va asigura în același timp și o durată de viață mai mare pentru acoperișul casei tale și păstrarea coeficientului termic la o valoare constantă.
Se recomandă folosirea foliilor barieră de vapori care au în componență aluminiu, material care nu permite infiltrarea vaporilor și ajută și la conservarea energiei. Există și membrane bituminoase care sunt folosite ca folii barieră de vapori și funcționează mai ales în cazul mansardelor deoarece sunt prevăzute cu anumite benzi de difuzie care asigură evacuarea direcționată a vaporilor. În acest caz, în urma topirii membranei bituminoase aceasta se va lipi de suport, asigurând în același timp evacuarea umezelii.
După ce a fost montată folia barieră de vapori urmează aplicarea materialului termoizolant. Aceasta trebuie să fie realizată cu mare atenție, pentru a fi evitată formarea punților termice. Există anumite situații în care se pot forma punți termice între căpriori. În acest caz se recomandă adăugarea unui strat suplimentar de material termoizolant pe partea interioară a căpriorilor. De asemenea, se recomandă ca grosimea stratului suplimentar să fie de cel puțin 1/3 din stratul aplicat în restul spațiului. Pentru a obține o termoizolație de bună calitate, specialiștii susțin că cele mai potrivite materiale sunt: izolația din fibre, vata minerală de sticlă, vata minerală bazaltică.
În concluzie, folia barieră de vapori este foarte importantă pentru acoperișul casei tale deoarece are rolul de a împiedica difuzia vaporilor dintre mediul interior către cel exterior, eliminând în același timp și probleme precum condens sau umezeală.
Am o experiență de peste cinci ani ca redactor, dar scrisul s-a numărat dintotdeauna printre pasiunile mele, alături de citit. Prima întâlnire cu jurnalismul am avut-o în facultate, atunci când am înființat un ziar de știri împreună cu alți colegi de facultate. Acela a fost și momentul în care m-am decis să îmi transform plăcerea pentru scris într-o carieră. Am făcut mult timp voluntariat, și ulterior am și lucrat pentru diverse publicații, unde am învățat de la adevărați profesioniști secretele din spatele unui articol bine scris. Astăzi, după atâția ani de practică, sper ca alții să învețe de la mine cum se scrie un articol complet, de la A la Z.
3 Responses
Din experienta de zeci de ani, am vazut ca foliile de aluminiu sunt o mare pacoste pentru beneficiarii caselor care le-au folosit si montat corect sau gresit!! Am nontat deasupra invelitori de acoperisuri la sute de case, iar la unele au venit beneficiarii si mi-au spus ca le ploua in casa, deci e spart acoperisul!! De faapt, erau foliile de aluminiu care adunau pungi de apa sub acoperis!! Daca vreti sa nu stea apa in izolatie, puneti fibra de celuloza care absoarbe apa si o elimina usor, avand proprietati higroscopice foarte bune. Succes si sanatate!
Am o nedumerire, ca sa izolez tavanul prin pod,in afara de vată minerală , ce folie trebuie pusa între grinzile de lemn, pe pod e batuta scandura, ce folie trebuie pusa sub vata si ce deasupra, deasupra pot pune folie de aluminiu, sau dedesuptul vatei minerale, as vrea o ordine de aranjare direct pe scândură podului, mentionez ca pe tavan, sub scândură pun polistiren, plasa si trag adeziv, nelămurire este ce sa pun in pod, deasupra tavanului, si in ce ordine. Cu respect.
Folia de aluminiu, daca e montata calumea, e perfecta ca bariera conta vaporilor. Asa cum am mentionat, daca este montata calumea, nu va aduna pungi de apa.