Burlane

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Burlanele, alături de jgheaburi şi alte accesorii fac parte din sistemul pluvial al acoperişului. Potrivit specialiştilor, acest sistem de colectare şi evacuare a apelor pluviale completează functionalitatea unui acoperiş.

BurlaneCe rol joacă burlanele în mezamplastul acoperişului?

Burlanele, alături de jgheaburi, sunt responsabile de colectarea şi evacuarei apei de ploaie şi de eliminarea zăpezii. Mai concret, burlanele se ocupă de drenarea apei, sporind durata de viaţă a acoperişului.

În momentul în care sunteţi în etapa de achiziţionare, veţi constata că burlanele şi jgheaburile pot fi confectionate dintr-o gama largă de materiale metalice, cu respectarea cerinţeleor legale în vigoare:

  • oţel galvanizat;
  • oţel inoxidabil;
  • oţel cu acoperire organică;
  • zinc aliat;
  • cupru;
  • aluminiu.

Experţii în domeniu specifică faptul că montajul acestor elemente, se face ţinând cont de proprietăţile mecanice specifice fiecărui material în parte. În plus, îmbinările vor fi astfel realizate încât să permită mişcări la dilatare‐contracţie, fără deteriorarea elementelor componente sau pierderea în timp a functionalităţii sistemului.

De exemplu, în cadrul aceleiaşi lucrări, nu este indicat şi se va evita combinarea materialelor ce deţin proprietăţi electrolitice diferite. Scopul final al acestei reguli constă în preîntâmpinarea deteriorării premature a sistemului.

În plus, pe piaţă veţi găsi că sistemul pluvial, implicit burlanele, se găsesc într-o varietate de culori, pentru a se adapta stilului construcţiei voastre.

Dacă este să vorbim despre cifre, suprafaţa acoperişului constituie factorul determinant, după care se va face dimensionarea sistemului de burlane şi jgheaburi. Reţineţi acest amănunt, cu cât acoperişul este mai mare, cu atât sistemul trebuie să preia un volum mai mare de apă ce trebuie colectat.

Ştiţi care sunt factorii ce vor asigura o funcţionare în parametri optimi a sistemului pluvial? O măsuratoare corecta a acoperisului împreună cu un calcul corect al necesarului de materiale!

Înainte de final, veţi găsi o serie de sfaturi utile despre manevrarea şi îngrijirea burlanelor:

  • pentru debitarea burlanelor, jgheaburilor şi a celorlalte elemente ale sistemului, instrumentele indicate sunt fierastrăul manual, foarfeca de mână sau electrică. În plus, nu este recomandat sub nici o formă să utilizaţi flexul ‐ discul, care împreună cu temperatura ridicatã, vor distruge stratul galvanic şi straturile de vopsea anticorozive;
  • pentru a menţine sistemul de jgheaburi şi burlane într‐o stare bună, specialiştii vă sfătuiesc sa faceți o inspecţie amănunţită de două ori pe an, primăvara şi la sfâşitul toamnei;
  • mai mult pentru întreţinerea burlanelor, acestea trebuie curătaţe de frunze şi resturi vegetale pe parcusul întregului an. În caz contrar, burlanele se pot deteriora, iar soluţia în acest caz este scoaterea altor bani din buzunar pentru înlocuirea lor;
  • pentru a evita deteriorarea burlanelor, acumularea de gheaţă sau formarea turturilor, apelaţi la instalaţii de degivrare. Aceste cabluri încălzitoare, nu sunt afectate de umiditate sau de raze UV, şi îşi pot îndeplini scopul de topire a zăpezii şi deci evacuare a apei.

Burlanele, cum am spus şi la început, sunt o componentă importană a sistemului pluvial. Acest sistem pluvial, pe lângă faptul că protejează acoperişul, reprezintă o trăsătură a personalităţii acoperişului, întregind ambianţa casei voastre.

Nu uitaţi, un burlan curăţat şi lipsit de fisuri, îşi va îndeplini misiunea de protejare a acoperişului nostru!

SFATUL ARHITECTULUI ALEXANDRA FRUNZĂ:

Arhitect-Alexandra-FrunzaPentru ca apa ce se scurge prin burlane să nu formeze un șuvoi pe trotuarul de gardă, accentuând riscul de polei iarna, sau pur și simplu împiedicând trecerea, este indicat sa treceți burlanul pe sub trotuarul de gardă care înconjoară casa, și să îl prelungiți în pământ, sau în sistemul de rigole care preiau apa către canalizare.

Există și burlane de formă dreptunghiulară, care se pot îngloba în termoizolația exterioară, devenind ”ascunse”, pentru un aspect mai estetic al construcției.

Sistemul pluvial Metidro de la Coilprofil conține burlane și jgheaburi realizate din materiale de cea mai bună calitate. Piesele componente sunt realizate minuțios, oferind o îmbinare perfectă, așa încât scurgerea apelor pluviale să se facă urmărind traiectoria stabilită de tine.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *