Arhitecții francezi schimbă percepția lumii despre acoperișuri

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Atunci când vorbim despre acoperiș, ne gândim automat la partea care acoperă o clădire sau o structură, fiind în același timp partea superioară a acesteia. Acoperișul are rolul de a proteja clădirea și componentele sale de efectele vremii. În funcție de natura clădirii sau structurii, acoperișurile pot proteja clădirea de căldură, soare, frig sau vânt. Caracteristicile unui acoperiș depind de scopul destinat al clădirii sau structurii pe care o protejează, dar și de geografia locală. Astfel, tradițiile locale, materialele existente, practicile și legile locale sunt limitări care determină designul arhitectural precum și construcția propriu zisă. Ca să rezumăm într-o frază, acoperișul va proteja construcția celor în care au investit în acea casă, depinzând în mare măsură de calitatea materialelor folosite în construcția lui.

acoperis deschis 1

Image 1 of 10

De fapt, nu există casă care să nu aibă acoperiș. Sau… ne-am înșelat? Ei bine, vă spunem că arhitecţii francezi ai companiei Djuric Tardio Arhitects, au prezentat un proiect foarte original de eco-casă în suburbia Parisului, care ar părea că nu are nevoie de acoperiș. Sau, cel puțin așa dă impresia, că este o casă fără acoperiș clasic. Ca material pentru aceasta casă a servit zada finlandeză, iar un acoperiș original deschis, redă casei un aspect neterminat. Dar, nu este aşa. Acoperișul neobișnuit a permis arhitecţilor să aranjeze în spațiul mansardei o terasă, unde cei care locuiesc aici pot rămâne singuri cu natura.

Ideea arhitecților francezi nu a fost prea greu de realizat. Astfel, lucrările de construcție au durat doar două săptămâni, deoarece casa a fost asamblată din panouri. Pe acoperișul casei au amenajat o grădină reală din pomi fructiferi şi diferite ierburi, tot în ideea de ”verde”, despre care se vorbește atât de mult în ultima perioadă. Faţada casei este decorată cu ferestre oglinzi care reflectă vegetația plantată în stradă, ce vizual face casa mult mai “verde”.

Planul intern a fost dezvoltat pe principiile de adaptare rapidă a spațiului casei la condițiile meteorologice și nevoile proprietarilor. De exemplu, vara este destul de ușor să ajungi în mijlocul naturii, iar iarna – se te izolezi de lumea din jur și să te odihneşti în intimitatea casei, eventual lângă un șemineu. Acest lucru este posibil datorită pereților glisanţi, care, de asemenea, permit proprietarilor să schimbe designul casei după dorinţă.

Deocamdată nu știm cât de aplicabilă, în practică, este ideea arhitecţilor francezi ai companiei Djuric Tardio Arhitects. Cert este că este una interesantă, care schimbă mult modul de gândire în ceea ce privește cum ar trebui să arate o casă.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *