Izolarea acoperișului: cât de greu este să izolezi un acoperiș?

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Problemele cauzate de o izolație ineficientă a acoperișurilor, și, în cele mai multe cazuri veche, determină tot mai mulți proprietari de apartamente să decidă  o reizolare a teraselor blocurilor. Mare parte din locuitorii de la ultimele etaje s-au confruntat cu probleme precum infiltrațiile de apă, temperaturile excesive, apariția mucegaiului și a igrasiei, etc.  O nouă izolație este soluția potrivită, însă această lucrare nu este deloc facilă și implică o multitudine de aspecte, pe care proprietarii ar trebui să le cunoască.

În primul rând, lucrarea de reabilitare termică a teraselor blocurilor trebuie realizată în funcție de gradul de deteriorare a celei deja existente. Astfel, anterior demarării lucrărilor trebuie stabilite condițiile în care se află straturile hidroizolante, termoizolante și a betonului de pantă. Sunt posibile patru scenarii și anume: dacă atât straturile izolante cât și betonul se află într-o stare necorespunzătoare, se va reface complet terasa blocului; în cazul în care termoizolația este afectată, este necesară îndepărtarea tuturor straturilor până la placa de beton și realizarea unei noi izolații în întregime; în situația în care termoizolația se află în stare bună fiind afectate doar straturile hidroizolatoare, acestea din urmă se îndepărtează, se instalează un strat termoizolator suplimentar iar apoi se montează noi straturi hidroizolatoare; o altă posibilitate este ca straturile de hidroizolație să fie în stare bună, situație în care se păstrează toate straturile existente, îndepărtându-se doar stratul de protecție al hidroizolației. În ultimul caz, de altfel cel mai puțin problematic, se aplică un alt strat de protejare a hidroizolației, pentru a obține o protecție mecanică și termică eficientă.

Sistemul de terasă prezentat mai sus reprezintă varianta clasică. Recent, un alt tip de sistem câștigă popularitate și anume sistemul de terasă inversată. Acesta a permis realizarea unor terase cu o rezistență crescută la trafic și a acoperișurilor verzi.

Sistemul presupune montarea hidroizolației peste placa de beton, apoi a termoizolației și a unui strat de difuziune. Stratul termoizolant, care constă de obicei în polistiren extrudat, aflat la exterior, are rolul de a prelua greutatea traficului și factorii agresivi ai intemperiilor. Stratul de difuziune are rolul de a proteja termoizolația și de a nu permite apei să rămână în sistem.

Varianta inversată este de multe ori preferată comparativ cu cea clasică din mai multe motive. În primul rând are o durată de viață mai lungă, apoi, odată montată hidroizolația, restul straturilor pot fi montate indiferent de condițiile meteorologice. De asemenea, se pot face intervenții asupra straturilor superioare, fără a deteriora hidroizolația.

Există și sisteme mai complexe, dezvoltate de companiile din domeniu. Este preferabil să apelați la sfatul specialiștilor pentru aflarea celei mai eficiente soluții, în funcție de bugetul alocat proiectului.

Pentru reabilitarea termică a unei șarpante este necesară în primul rând realizarea unei expertize tehnice de specialitate.

Lucrările de reabilitare termică se realizează diferit, în funcție de nevoia de climatizare. Dacă spațiul de sub acoperiș necesită climatizare, lucrările vizează termoizolarea pardoselii. Pe suprafața nivelată și curățată se aplică bariera contra vaporilor, termoizolația, un strat de separare, după care se instalează pardoseala.

Dacă podul necesită climatizare trebuie desfăcută structura de închidere interioară a spațiilor, se montează termoizolația între căpriori, după care se aplică spre interior bariera contra vaporilor și se montează tavanul.

Indiferent de sistemul deja existent, sau de cel care se dorește a fi instalat, pentru a obține o lucrare de calitate, cu o durabilitate crescută, apelați întotdeauna la firmele specializate.

Sursa: www.homedit.com

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *