Învelitori din stuf

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

La capitolul „acoperișuri tradiționale” intră și acele învelitori din stuf, pe lângă cele din paie sau din lemn. Avantajele sunt nenumărate, însă trebuie să puneți în balanță și dezavantajele. Din acest material veți afla de ce să realizați o învelitoare din stuf pentru casa dumneavoastră rustică.

Invelitori din stufDacă aveți o casă pe care doriți să o reconstruiți sau să îi îmbunătățiți aspectul și se află în zona Deltei sau la mare, atunci puteți opta pentru învelitori din stuf. Ele sunt confecționate, așa cum spune și numele, din stuf uscat și dau un aspect rustic locuinței; fie pentru propriul dumneavoastră confort, fie pentru închirierea casei pentru turiști.

Iată care sunt avantajele acestui acoperiș din stuf:

  • ajută la ventilarea corectă a casei;
  • realizează un ambient plăcut;
  • se modelează după forme și cerințe;
  • este ieftin de procurat și de montat;
  • este ușor de montat.

Înainte de a începe construcția acoperișului, trebuie să alegeți un anume tip de stuf, cel din regiunile salmastre, cu ape dulci și sărate. De ce acest stuf? Pentru că este mai rezistent în timp, sunt mai groase în diametru ca paiele de stuf obișnuite.

Ambientul va fi unul plăcut, rustic, iar casa va avea acea căldură tipică zonei românești. Stuful are avantajul de a termoizola foarte bine iarna.

Pentru montare, mai întâi de toate se va realiza șarpanta. Panta minimă pe care se poate utiliza învelitoarea din stuf este de peste 40 de grade. La șarpantă se adaugă șipcile de care se va prinde stuful. Apoi, se adaugă stuf cât cuprinde. Primul strat de stuf se așază cu rigle realizate din lemne. Stuful este prins cu ajutorul riglelor de lemn de șarpantă prin intermediul unor sârme care să nu miște straturile de material. Stuful trebuie așezat foarte bine pe acoperiș, pentru a fi în strat uniform, bine așezat și strâns (să nu existe pericolul de a fi desprins de vânt, rărit șamd). Montarea se va realiza de jos în sus, în straturi bine așezate de stuf. La sfârșit, riglele din lemn se scot, iar stuful trebuie să rămână fix. Se finisează totul, în așa fel încât totul să arate „aranjat” la sfârșit. Se poate utiliza un pieptene pentru uniformizare. Stuful se poate monta după forma acoperișului, se mulează exact așa cum doriți să arate.

Pentru o rezistență mai mare, se poate trata stuful împotriva focului sau a rozătoarelor, însă nu este indicat acest tip de tratamente din cauza substanțelor periculoase, care pot dăuna familiei dumneavoastră.

Pe de altă parte există și câteva dezavantaje ale învelitorilor din stuf, printre care:

  • straturile superioare se degradează în timp;
  • nu există garanție;
  • tratamentele stufului sunt dăunătoare.

Dacă despre tratamente am vorbit mai sus, aflați că în lipsa lor, stuful se degradează foarte mult – din cauza umidității, a condițiilor meteo mereu în schimbare; o casă trebuie să treacă prin patru anotimpuri, iar trecerile se fac cu repercusiuni mai ales asupra unui acoperiș atât de „maleabil” cum este cel din stuf.

Garanție nu oferă nimeni pentru așa ceva; nu există meșteri specializați decât în anumite zone (cum spuneam – în Delta Dunării). Așadar, trebuie să luați în calcul toate aceste aspecte înainte de a vă hotărî să vă acoperiți casa cu stuf.

Se poate merge pe învelitori din stuf dacă aveți de gând să realizați un acoperiș versatil, simplu, rustic, ușor pentru fundația casei. Este foarte simplu de montat, însă trebuie să se întrețină des, să se refacă acolo unde sunt probleme. Materialele au predispoziție la foc, iar tratamentele sunt toxice pentru locuitorii casei.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *